Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας




Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.

Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 

Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 

Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά του National Academy of Sciences.

Η έρευνα αυτή έρχεται με τη σειρά της να αποδείξει πόσο πολύτιμη τροφή είναι τα μανιτάρια και πως τα συστατικά τους στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να νικηθούν σοβαρότατες ασθένειες που ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Πηγή: MedicalNewsToday


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Κέτσαπ από μανιτάρια! Μια Αγγλική συνταγή από το 1700

Στις αρχές του 1700 μ.Χ. Άγγλοι εξερευνητές γνώρισαν από τους κατοίκους της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας μια σάλτσα, η οποία ήταν κάπως διαφορετική από την κέτσαπ που έχουμε συνηθίσει σήμερα: την κέτσαπ από μανιτάρια. Οι λαοί της Άπω Ανατολής συνήθιζαν να φτιάχνουν κέτσαπ από καρύδια, μανιτάρια και στρείδια για να συνοδεύουν τα ψάρια, που στην ουσία ήταν μια παρόμοια σάλτσα με τη σάλτσα σόγιας. Οι Άγγλοι στη συνέχεια υιοθέτησαν αυτόν τον τύπο κέτσαπ στη δική τους κουζίνα για να συνοδεύσουν τα ψάρια αλλά και τα κρεατικά. Σήμερα διασώζεται αυτή η τόσο παλιά συνταγή στο ιστολόγιο Wold Turn'd Upside Down. Υλικά: 16 μανιτάρια ψιλοκομμένα (1/2 κιλό περίπου) 1 χούφτα αλάτι (1 κουταλιά της σούπας) 5 κρεμμυδάκια ξερά (τύπου στιφάδου) κομμένα σε μεγάλα κομμάτια στα οποία καρφώνουμε ένα γαρίφαλο
Λίγο μαύρο πιπέρι 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες λίγα κομμάτια Mace(αν δεν βρείτε, βάλτε τριμμένο μοσχοκάρυδο) 1-2 φύλλα δάφνηςΕκτέλεση: Καθαρίστε τα μανιτάρια, σκο…

Περιοχές για μανιταροεξορμήσεις το Σαββατοκύριακο

Φαίνεται πως οι μανιταρότοποι της Πελοποννήσου και γενικά της νότιας Ελλάδας θα είναι οι πιο ιδανικοί προορισμοί για όσους θέλουν αυτές τις ημέρες να ψάξουν για μανιτάρια στα δάση και τα λιβάδια.  Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στη Βόρεια Ελλάδα, σε κάποιες περιοχές, όπως η Χαλκιδική και οι παράκτιες περιοχές της Ηπείρου, αποτυπώνεται στους χάρτες του mushring.com πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστούν και εκεί μανιτάρια. Σε κάθε περίπτωση, οι βροχές που έδωσε ο Νοέμβριος σε συνδυασμό με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής θα δώσουν την ευκαιρία στους λάτρεις των μανιταριών να γεμίσουν τα καλάθια τους και στη Νάουσα, στη Φλώρινα, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στη Λαμία, στην Πάρνηθα και στην Κρήτη.  Να έχουμε όλοι ένα όμορφο και εποικοδομητικό Σαββατοκύριακο γεμάτο πλούσιες σοδειές!