Τα μανιτάρια Portobello μπορούν να αντικαταστήσουν το γραφίτη για την παραγωγή νέου τύπου μπαταριών



Ένα ευρέως γνωστό μανιτάρι που μπορεί ο καθένας σήμερα να προμηθευτεί στην αγορά και να το γευτεί με όποιο τρόπο επιθυμεί, το Portobello, φαίνεται πως προδιαγράφει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το χώρο της βιομηχανίας στην παραγωγή νέου τύπου μπαταρίας, η οποία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά θα είναι σίγουρα και πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Riverside Bourns College of Engineering, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τα μανιτάρια του γένους Agaricus bisporus, γνωστά με το όνομα Portobello, τα οποία είναι αυτοφυή στην Ευρώπη και στην Αμερική, μπορούν να αντικαταστήσουν βιομηχανικά το συνθετικό γραφίτη για την παραγωγή νέου τύπου μπαταριών ιόντων λιθίου. Οι μπαταρίες αυτού του τύπου αποτελούν το μέλλον για τη βιομηχανία, καθώς εμφανίζουν περισσότερα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις ήδη υπάρχουσες μπαταρίες. Το πρώτο και το πιο σημαντικό πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός πως είναι μικρότερο το κόστος παραγωγής τους σε σύγκριση με αυτές που χρησιμοποιούν γραφίτη, επομένως θα είναι αρκετά φθηνές. Δεύτερον, η αντικατάσταση του συνθετικού γραφίτη από τα μανιτάρια δηλώνει αυτομάτως πως το προϊόν αυτό θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Τρίτον και πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, που κάνει αυτόν τον τύπο μπαταρίας ασυναγώνιστο, είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, καθώς η εξαιρετικά πορώδης σύνθεση των μανιταριών φαίνεται πως είναι πιο αποτελεσματική από το συνθετικό γραφίτη.
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία του μανιταριού Portobello, η χρήση του ως υλικό ανόδου στη μπαταρία, εξασφαλίζει περισσότερο χώρο για τη μεταφορά της ενέργειας, εξαιτίας της πορώδους σύνθεσής του. Το γεγονός αυτό δηλώνει πως μπορεί να βελτιωθεί η απόδοση της μπαταρίας. Επιπλέον, οι μπαταρίες που θα χρησιμοποιούν μανιτάρια ως υλικό ανόδου με το πέρασμα του χρόνου δεν θα εξασθενούν, αλλά αντίθετα θα γίνονται πιο αποτελεσματικές, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα των μανιταριών σε άλατα καλίου.
Έτσι, οι μελλοντικοί χρήστες των κινητών τηλεφώνων, tablets και φορητών υπολογιστών δεν θα ανησυχούν πως μετά από λίγα χρόνια θα μειωθεί η απόδοση της μπαταρίας τους, ίσα ίσα με τη χρήση θα γίνεται ακόμη πιο αποδοτική.
Τα μανιτάρια Portobello, λοιπόν, που σήμερα αποτελούν μία επιχειρηματική ευκαιρία στο χώρο της διατροφής, φαίνεται πως στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσουν και την πρώτη ύλη για βιομηχανικά υλικά, όπως είναι οι μπαταρίες.

Επιμέλεια: Ε. Μακρή
Φωτογραφία: By Jerzy Opioła