Δερμάτινα αξεσουάρ από μανιτάρι



Τα μανιτάρια σήμερα είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν στη βιομηχανία για την παραγωγή οικολογικού δέρματος, το οποίο έχει ακριβώς την υφή με το δέρμα των ζώων, αλλά είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Ο Phil Ross, καλλιτέχνης και ιδρυτής της Mycoworks μαζί με την ομάδα του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δημιούργησαν έναν τύπο δέρματος από μυκήλιο, το οποίο μοιάζει με δέρμα ζώου. Το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα, με λίγα λόγια η ρίζα του μανιταριού. Μέσω της ανάπτυξης του μυκηλίου κάτω από ποικίλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, παράγεται ένα είδος δέρματος που αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα και υποβάλλεται σε τεχνικό μαύρισμα. Το εντυπωσιακό είναι πως ο Ross και η ομάδα του μπορούν να επεξεργάζονται τον ιστό των μανιταριών καθώς αυξάνεται και να προσθέτουν υλικά, όπως φερμουάρ, ακριβώς επάνω στο δέρμα αλλά και να αλλάζουν ακόμη την υφή του υλικού, έτσι ώστε αυτό να μοιάζει στην υφή με δέρμα αγελάδας, φιδιού και στρουθοκαμήλου. Πρόσφατα, μάλιστα, παρουσίασαν και το πρώτο δερμάτινο πορτοφόλι της Mycoworks
Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στη γειτονική μας Ιταλία, η εταιρεία Zero Grado Espace, με έδρα το Montelupo Fiorentino, δημιούργησε το Muskin, το οποίο είναι ένα οικολογικό δέρμα προερχόμενο από το άγριο μανιτάρι Phellinusellipsoideus. Το είδος Phellinus ellipsoideus είναι ένα σαπροτροφικό μανιτάρι που ανήκει στο γένος Polypore και μεγαλώνει επάνω στα δέντρα. Το υλικό που εξάγεται από το μανιτάρι υποβάλλεται σε ανάλογη επεξεργασία όπως ακριβώς τα δέρματα ζώων, αλλά με εντελώς φυσικές τεχνικές. Ακόμη, ένα βασικό πλεονέκτημα αυτού του τύπου δέρματος είναι πως είναι ένα θερμικό μονωτικό υλικό που απορροφά και απελευθερώνει αμέσως την υγρασία.
Γενικά, το Muskin είναι ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, μοιάζει στην υφή με σουέτ και είναι κατάλληλο για την παραγωγή δερμάτινων υποδημάτων, τσαντών αλλά και για επένδυση επίπλων. Μέσα από το παράδειγμα αυτών των δύο εταιρειών, διαπιστώνουμε πως η αντικατάσταση του ζωικού δέρματος είναι εφικτή και μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί στη μαζική βιομηχανία, έτσι ώστε να χαιρόμαστε την πολυτέλεια που προσφέρει η απόλαυση των δερμάτινων ενδυμάτων και υποδημάτων, χωρίς όμως να έχουμε τύψεις πως καταστρέφεται ο πλανήτης μας.