Απολαμβάνοντας μανιτάρια στα Ζαγόρια



Τα κατάφυτα δάση του Ζαγορίου αποτελούν τον ιδανικό μανιταρότοπο, καθώς τα πλούσια δρυοδάση, οι οξιές, τα πεύκα και τα έλατα συνιστούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη άγριων μανιταριών. Τα Ζαγοροχώρια συνεπώς αποτελούν πόλο έλξης για κάθε μανιταρόφιλο, αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να γευτούν ξεχωριστές γεύσεις με υλικά που προέρχονται απευθείας από τη φύση. Όσοι, λοιπόν, ορέγονται να γευτούν μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία με βασικό υλικό τα άγρια μανιτάρια, ο προορισμός τους είναι σίγουρα εστιατόρια και ξενώνες στα χωριά του Ζαγορίου. 
Πρώτα απ’ όλα στο χωριό Βίτσα του Κεντρικού Ζαγορίου υπάρχει θεματικό εστιατόριο αφιερωμένο στα μανιτάρια, το εστιατόριο «Κανέλα και Γαρύφαλλο». Ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίσμα έχει μεταμορφωθεί με γούστο αλλά και απλότητα σ’ έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο, όπου ο επισκέπτης γεύεται εκλεκτά πιάτα με κύριο υλικό τα άγρια μανιτάρια. Στο εστιατόριο αυτό οι βωλίτες, τα καισαρικά, τα αγαρικά αλλά και τα Shiitake πρωταγωνιστούν σε ένα γαστρονομικό υπερθέαμα, που αποτελεί θα λέγαμε ωδή στη γαστρονομία. Λίγο πιο κάτω, στο χωριό Δίλοφο, πιάτα με άγρια μανιτάρια σερβίρονται το Φθινόπωρο στο παραδοσιακό καφενείο-εστιατόριο «Λίθος» ή αλλιώς «στου Τάκη», όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι φίλοι και οι θαμώνες.
Μάλιστα στις 30 Σεπτεμβρίου ο «Λίθος» θα τιμήσει τα μαγειρευτά και τις σούπες, με κύρια συστατικά τα βασιλομανίταρα, τις κοκκινούσκες και τους αμανίτες του Καίσαρα.
Αν πάλι κάποιοι επιθυμούν να συνδυάσουν την απόλαυση ενός καλομαγειρεμένου πιάτου με μανιτάρια και με την εξόρμηση για συλλογή μανιταριών, τότε ο προορισμός τους είναι ο ξενώνας «Ρόκκα» στον Ελαφότοπο του Κεντρικού Ζαγορίου. Οι φθινοπωρινοί μήνες είναι η κατάλληλη εποχή για να γεμίσετε το καλάθι σας με βωλίτες, κανθαρέλες, κατπέρδικες, αυγούτες αλλά και με τρούφες, έχοντας ως οδηγό την Κατερίνα. Το φαγητό και η διαμονή που θα απολαύσετε στη «Ρόκκα» είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις και στη φύση της ζαγορίσιας γης. 
Δεν θα μπορούσαμε, βέβαια, να μην αναφερθούμε και στον παραδοσιακό ξενώνα «Θουκυδίδης» στο χωριό Καπέσοβο. Εδώ θα αντιληφθείτε στην πράξη πως όντως τα Ζαγόρια μαγειρεύουν υπέροχα με τα πιο αγνά υλικά, που προσφέρει απλόχερα η μητέρα φύση. Εκτός, βέβαια, από τα πλούσια πιάτα με μανιτάρια, θα έχετε την ευκαιρία να κουβαλήσετε μαζί σας τη γεύση και το άρωμα του δάσους, καθώς στο μαγαζάκι που διαθέτει ο ξενώνας μπορείτε να αγοράσετε αυτοφυή αποξηραμένα μανιτάρια, όπως μορχέλες, βασιλομανίταρα, κανθαρέλες και μαύρες τρομπέτες.
Οι μυημένοι και φανατικοί επισκέπτες της περιοχής του Ζαγορίου απολαμβάνουν πεντανόστιμες γεύσεις που έμειναν ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου, εάν θέλετε και εσείς να βιώσετε τόσο νόστιμες εμπειρίες, τα Ζαγόρια σας περιμένουν.
Φωτογραφίες: Κανέλλα & Γαρύφαλλο / Λίθος