Εξοπλισμός για μανιταροεξόρμηση



Όταν ετοιμαζόμαστε να εξορμήσουμε στη φύση είτε για πεζοπορία είτε για συλλογή μανιταριών, κρίνεται χρήσιμο να έχουμε κάνει μια στοιχειώδη προετοιμασία και να έχουμε προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σίγουρα, η περιήγηση στο δάσος είναι μια μοναδική εμπειρία, όμως δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως το δάσος κρύβει και κινδύνους, γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι σωστά.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός πως μέσα σε ένα πυκνό και απομακρυσμένο δάσος δεν υπάρχει πάντα σήμα κινητής τηλεφωνίας, γι’ αυτό κατεβάστε στο κινητό σας από την προηγούμενη ημέρα της εξόρμησης χάρτες της Google για την περιοχή όπου ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε ή της περιοχής όπου σας έχουν οδηγήσει οι χάρτες πρόγνωσης του mushring.com. Έχοντας κατεβάσει τους χάρτες της Google, ακόμη και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να λειτουργεί η υπηρεσία GPS, πράγμα απαραίτητο σε περίπτωση που κάποιος χαθεί μέσα στο δάσος.
Ο βασικός εξοπλισμός που πρέπει να έχει μαζί του κάποιος μανιταροσυλλέκτης είναι: ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο, καλάθι, μπαστούνι, σουγιάς, νερό, λίγα τρόφιμα όπως σάντουιτς, ξηροί καρποί, σοκολάτα, φρούτα και φυσικά το κινητό του τηλέφωνο.
Βάσει της εμπειρίας μας θα προτείναμε τα εξής: Το σακίδιο δεν θα πρέπει να είναι παραγεμισμένο, αλλά να φέρει μόνο τα απαραίτητα είδη προς κατανάλωση, γιατί το βάρος του θα κάνει την περιήγηση αφόρητη. Σκεφτείτε ακόμη πως θα βαδίζετε αρκετές ώρες μέσα στο δάσος, οπότε καλό είναι να φοράτε τα κατάλληλα μποτάκια για ορειβασία. Μπορείτε να βρείτε τέτοια μποτάκια ακόμη και από 19€!
Επίσης, κρίνεται χρήσιμο να έχετε μαζί σας και ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια και κάλτσες, τα οποία μπορείτε να αφήσετε στο αυτοκίνητο και να τα φορέσετε μόλις τελειώσει η εξόρμηση, γιατί είναι σημαντικό να διατηρούνται τα πόδια σας στεγνά.
Επειδή στο δάσος μπορεί να υπάρχει υγρασία ή να πιάσει και βροχή, πρέπει να έχετε μαζί μας απαραιτήτως ένα αδιάβροχο μπουφάν και από κάτω να φοράτε κοντομάνικο μπλουζάκι και όχι χοντρές μπλούζες, καθώς με το περπάτημα θα ιδρώσετε. Ένα τέτοιο μπουφάν μπορεί να κοστίζει και μόλις 9,60€. Το καλάθι θα πρέπει να είναι ψάθινο και αν μάλιστα καταφέρετε να βρείτε κάποιο καλάθι με καπάκι, τότε είναι ακόμη καλύτερα. Υπολογίστε πως μπορείτε να βρείτε κάποιο από 10-20

Ο σουγιάς θα σας χρειαστεί για να καθαρίσετε τα μανιτάρια, μόλις τα μαζέψετε, στα σημεία που έχουν φαγωθεί από έντομα. Μπορεί να έχετε έναν απλό ελβετικό σουγιά ή ακόμη καλύτερα ένα μαχαίρι κατάλληλο για μανιταροσυλλογή, που έχει και βουρτσάκι για να απομακρύνει χώματα και ακαθαρσίες από τα μανιτάρια. Ένα τέτοιο μαχαίρι μπορείτε να προμηθευτείτε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο Μανιταριών στην τιμή των 25€.
 Κάποιος πιο σχολαστικός και προνοητικός περιηγητής, θέλοντας να είναι ακόμη πιο κατάλληλα εξοπλισμένος και να μην ανησυχεί αν θα του φτάσει το πόσιμο νερό, μπορεί να προμηθευτεί ένα προσωπικό φίλτρο νερού, το οποίο είναι σχεδιασμένο να παρέχει καθαρό και πόσιμο νερό όποτε κάποιος το χρειαστεί. Το LifeStraw Personal WaterFilter για παράδειγμα απομακρύνει τα βακτήρια και τα πρωτόζωα από το νερό ενός ποταμού και μάλιστα στοιχίζει μόνο 19,95$
Επομένως, αν συμπεριλάβουμε και την αγορά ενός σακιδίου 15€, συνολικά με 100€ περίπου μπορείτε να εφοδιαστείτε με τον κατάλληλο βασικό εξοπλισμό και να αρχίσει η περιπέτειά σας!